Waarom de rechtszaak medische missers op internet zetten?

Om meerdere redenen heb ik besloten de rechtszaak op internet te zetten. De belangrijkste reden is dat ik wil laten zien hoe het er in Nederland aan toe gaat. Terwijl je een slachtoffer bent van andermans fout(en), is het bijna onmogelijk om hier een (redelijke) vergoeding voor te krijgen.

In Amerika gaat het naar mijn mening overdreven. Ik hoorde laatst op de radio dat iemand MOGELIJK ziek was geworden van een verdelgingsmiddel. Mogelijk, dus het is niet eens met zekerheid vastgesteld. Die persoon kreeg, als ik mij goed herinner, 291 miljoen dollar. Wat zal die ene persoon nou doen met 291 miljoen? Zelfs als hij nog 50 jaar zou leven, komt het geld waarschijnlijk niet op. Het is geheel het tegenovergestelde van hoe het in Nederland gaat.

Rechtszaken medische missers in Nederland

In Nederland is het een jarenlang gevecht, terwijl je al ziek bent en weinig energie hebt. Het gaat om de fout(en) van een ander, maar jij bent degene die dat moet bewijzen. Er zullen vast ook wel goede advocaten zijn, maar tot nu toe doe ik in mijn rechtszaak het meeste werk. Ook van anderen heb ik gehoord dat advocaten hun werk niet doen, of zich niet voldoende in willen zetten voor de rechtszaak.

En, als je wil overstappen is dat moeilijk. Of, als de officiële gerechtelijke procedure al is gestart, onmogelijk. Tenzij je er grif voor kunt betalen. Maar wanneer je letsel hebt opgelopen door medische fouten, is de kans aanwezig dat je beperkt bent. En hierdoor je baan kwijt bent. Met als gevolg dat je (door de ander) geen geld hebt om voor extra zaken zoals een rechtszaak te betalen. Ook zijn er tegenwoordig steeds minder advocaten die zich hieraan willen branden.

Er zijn diverse organisaties en ook bij de advocatenkantoren zelf kun je een klacht indienen. Echter, vaak wordt er niets met een dergelijke klacht gedaan. Dus de advocaat gaan gewoon op deze manier blijven werken, en jij zit er aan vast.

Het recht voor slachtoffers van medische missers is ver te zoeken in Nederland

Naast dat een advocaat zich vaak onvoldoende inzet voor de rechtszaak (bijvoorbeeld door het nodige werk niet te willen doen, of enkel akkoord willen gaan met een eenvoudige schikking die veel te laag is), zijn er ook nog andere belangrijke zaken die mis gaan in Nederland.

Omdat jij degene bent die iemand aansprakelijk stelt, moet jij met bewijzen komen. Op zich logisch, maar in dit geval bijna onmogelijk. Ten eerste staat Nederland er om bekend dat artsen elkaar een hand boven het hoofd houden. Er zijn maar weinig artsen die eerlijk een fout van een andere arts zullen beoordelen. Ten tweede lijkt het of er enkel naar de speciale expertises van artsen wordt gekeken. Dat zijn artsen die gespecialiseerd zijn in het beoordelen van andere artsen op hetzelfde werkvlak. Maar ook deze artsen zijn regelmatig niet eerlijk. En als je dan diverse andere artsen en/of specialisten hebt die de fout(en) wel bevestigen, wordt daar niet naar gekeken.

Ook kijken rechters niet altijd goed naar de bewijzen of beoordelen zij niet eerlijk. Dit maakt het nog moeilijker om een eerlijke procedure te krijgen.

Weinig hulp voor slachtoffers van medische missers

Volgens de wet moet het voor iedereen mogelijk zijn een dergelijke rechtszaak te voeren als dat nodig blijkt te zijn. Wanneer je niet meer kunt werken door de medische fouten van een arts, kom je in de WIA of bijstand terecht. (Dit ligt aan het UWV, welke vaak ook niet eerlijk te werk gaat). Dan heb je in de meeste gevallen een minimum inkomen na een aantal jaren. Terwijl je vaak al extra kosten hebt vanwege je gezondheid.

Tot nu toe blijkt alleen de verplichte eigen bijdrage voor een advocaat vergoed te worden. En pas volledig, als de advocaat er een medische indicatie aan vast plakt. Anders moet je nog een deel zelf betalen. Maar, in een rechtszaak voor medische missers, heb je dus 1, of als het niet wil met de tegenpartij meerdere, expertises nodig. Deze kosten al gauw rond de €500,- per stuk. En het is verplicht wil je je gelijk halen en een redelijke vergoeding krijgen. Dit wordt niet vergoed. Hoe kan er dan vastgelegd zijn in de wet dat je recht hebt op een rechtszaak? Ook de griffiekosten die je per zitting moet betalen, worden niet vergoed. Deze zijn al gauw rond de €80,-.

De tegenpartij hoeft niet eerlijk te werk te gaan

De tegenpartij bestaat meestal uit de arts die aansprakelijk wordt gesteld (of het ziekenhuis), diens verzekering en een advocaat. De verzekering heeft een verzekeringsarts die veel van het werk doet om de aansprakelijkheid af te weren. De tegenpartij staat niet onder ede. Dit betekend dat zij alles kunnen zeggen en beweren wat zij willen. Wat vaak ook gebeurd. Ook worden onderdelen van bijvoorbeeld een medisch dossier zo gedraaid, dat het hun uitkomt.

Sinds een aantal jaren bestaan er richtlijnen voor rechtszaken van medische missers. Dit zijn richtlijnen waarin bijvoorbeeld staat hoe lang er over een reactie gedaan mag worden, hoe iets wordt onderzocht etc. De eigen advocaat en de tegenpartij kunnen zelf aangeven of ze zich hieraan houden. Als ze dat doen, maar ze houden zich er niet aan, zijn er geen consequenties. Zo zijn verzekeraars er bijvoorbeeld erg goed in om alles te rekken. Heel lang over een enkel bericht te doen. Hierdoor wordt een rechtszaak vaak jaren uitgesmeerd.

De vergoeding in een rechtszaak medische missers

Natuurlijk krijg je niet je gezondheid, en je leven terug met een rechtszaak. Maar, het leven hoeft ook niet onnodig veel moeilijker te worden door een ander zijn fout. Van diverse advocaten en juristen heb ik ondertussen begrepen dat wanneer je in Nederland een rechtszaak voor medische missers wint, je nog geen juiste vergoeding krijgt. Overal op internet lees je dat alles wat je tekort is gedaan, wat je extra aan kosten hebt gehad etc., dat dat allemaal vergoed hoort te worden. Maar puntje bij paaltje, gebeurd dat dus niet. Vaak is de vergoeding minimaal en dekt dat geheel niet deze kosten.

Ook is er nog een smartengeld uitkering. Terwijl jij je leven kwijt bent, en door beperkingen ook vaak een stuk vrijheid en zelfstandigheid, is ook de smartengeld uitkering minimaal. Ik heb eens ergens gelezen dat ouders die hun kindje door medische fouten van een arts kwijtraakten, ongeveer €6000,- als smartengeld vergoeding krijgen. Ik begrijp best dat het moeilijk is om leed om te zetten in geld. Maar dit is toch wel heel triest…

Er is niets inhoudelijk over dergelijke rechtszaken te vinden op internet

Het valt op dat er op internet helemaal niets inhoudelijk te vinden is i.v.m. rechtszaken over medische missers. Vaak wordt er een zwijgcontract getekend (dat zal ik dus niet meer kunnen ;)). Maar om als slachtoffer de keuze te kunnen maken of je een arts aansprakelijk wilt stellen, is het wel belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten.

Dat is nog een reden dat ik de rechtszaak op internet heb gezet. Als je hier halverwege achterkomt, is dat niet fijn. Zeker niet omdat je dan al kosten hebt gemaakt, al je energie erin hebt gestoken, en dan toch nog af wilt haken. Bovendien moet je van te voren bedenken of je sterk genoeg in je schoenen staat. Je krijgt met een hoop spanning en stress te maken. Ook zul je van de tegenpartij vaak onterechte beschuldigingen krijgen. Ondanks dat het tegendeel allang bekend is en op papier staat. Ze doen er alles aan om niet uit te hoeven betalen.

Mijn mening over het voeren van een rechtszaak om medische missers in Nederland

Mijn eigen mening over het voeren van een rechtszaak om medische missers in Nederland: Doordat het slachtoffers veel te moeilijk wordt gemaakt om een eerlijke rechtszaak te voeren, gaat het mis. Zowel voor de slachtoffers, als voor huidige patiënten. Voor de slachtoffers komt er geen verbetering in hun leven. Terwijl ze dit zo hard nodig hebben.

Maar, ook wordt het artsen zo veel te makkelijk gemaakt. Alleen al in mijn eigen medische dossiers is te zien dat ALLE artsen wel fouten hebben gemaakt. Ook hoor ik het regelmatig om mij heen. Artsen lijken veel te laks te worden in hun werk, terwijl ze wel met mensenlevens werken en hier de verantwoordelijkheid voor dragen. Uiteraard zijn er ook goede artsen, maar tegenwoordig lijk je van geluk te mogen spreken als alles goed gaat.